City Stories

23, 24 & 25 Σεπτεμβρίου: Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022»

today16 Σεπτεμβρίου 2022

Φόντο
share close

Η Πανελλήνια Γιορτή «Φέτα & Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022» θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 έως την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 και θα λειτουργεί από τις 10.00–14.00 και από τις 17.00–22.00.

Στόχοι της Πανελλήνιας Γιορτής «Φέτα & Γαστρονομία, Ελασσόνα 2022»
  1. Διεύρυνση πελατολογίου και δημιουργία ισχυρού δικτύου των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα παραγωγής και διάθεσης του τυριού φέτας, κρέατος, και οίνου, υπουργείων, επαγγελματικών φορέων, οργανισμών, ερευνητικών και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όπως και η ανάπτυξη συνεργασιών για την προώθησή των παραπάνω.
  2. Οι συνέργειες για την προώθηση μεγαλύτερης και μαζικότερης παραγωγής τυριού φέτας, κρέατος, οίνου και κατόπιν την εξαγωγή τους διεθνώς.
  3. Η ενθάρρυνση νέων επιχειρηματιών με την ενασχόληση της παραγωγής και διάθεσης γαλακτοκομικών προϊόντων και οίνου.
  4. Η ανάδειξη του τυριού φέτα ως Π.Ο.Π με σκοπό να καταλάβει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική και παγκόσμια αγορά.
  5. Η μεταλαμπάδευση σωστών πρακτικών που αφορούν στην προώθηση του τυριού φέτα, κρέατος και οίνου από φορείς και επιχειρήσεις του εξωτερικό

Αντικειμενικός σκοπός είναι να επαναπροσδιοριστεί η γιορτή μετά την πανδημία, να αναδειχθεί ο ρόλος της Ελασσόνας ως η κατ΄ εξοχήν γαλακτοπαραγωγός περιοχή αλλά και παραγωγής και εξαγωγής φέτας.

Η φετινή φιλοδοξία είναι αυτή η γιορτή φέτας στην Ελασσόνα να αποκτήσει πανελλήνια εμβέλεια και να συμβάλλει στην ανάδειξη και προώθηση στην εσωτερική, ευρωπαϊκή και παγκόσμια αγορά, του τόσο σημαντικού για την εθνική μας οικονομία εκλεκτού, παραδοσιακού αυτού τυριού, που είναι το στήριγμα της Ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας.

Να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον και την συμμετοχή φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Ελληνικού Δημοσίου, των Πρεσβειών, των παραγωγών, των συνεταιρισμών, των επιχειρήσεων συσκευασίας και εξοπλισμού, τουριστικών επιχειρήσεων αλλά και των εφοδιαστικών αλυσίδων διάθεσης φέτας και μεγάλων αλυσίδων Super Market.

Κατά την διάρκεια της Πανελλήνιας Γιορτής «ΦΕΤΑ & ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ, ΕΛΑΣΣΟΝΑ 2022» θα πραγματοποιηθούν συνεδρίαημερίδεςειδικές και πολιτιστικές – ψυχαγωγικές εκδηλώσεις.

Η Ελένη Τσαλιγοπούλου την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στην τελετή έναρξης της γιορτής «Φέτα και Γαστρονομία» στην Ελασσόνα

Ελασσόνα: Η Κατερίνα Στικούδη στην γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία» το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου

Στην Ελασσόνα για τη γιορτή «Φέτα και Γαστρονομία» ο Τριαντάφυλλος την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου

Η ιστορία της φέτας

Δεν υπάρχουν πολλά τρόφιμα των οποίων η ιστορία να ξεκινά πριν από 2.000 χρόνια. Η ονομασία «φέτα», αν και δόθηκε τον 17ο αιώνα και αφορά στον τεμαχισμό του τυριού, συναντάται σε πολύ πιο παλιά βιβλιογραφία. Η φέτα είναι ένα τυρί που απολάμβαναν ο Όμηρος και ο Μέγας Αλέξανδρος, όπως κι εσείς, σήμερα, σε μια σπιτική σαλάτα. Μια πρωτόγονη μορφή φέτας αναφέρεται και στην Οδύσσεια, όπου ο ήρωας Οδυσσέας, δραπετεύοντας από τη σπηλιά του Πολύφημου, παίρνει μαζί του το τυρί που έφτιαχναν οι Κύκλωπες.

Σήμερα, η φέτα είναι η ναυαρχίδα των ελληνικών προϊόντων με γεωγραφική ένδειξη και αντιπροσωπεύει το 10% περίπου των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, αποδεικνύοντας την εξαιρετική διεθνή φήμη της.

Οι παραδοσιακές μέθοδοι παραγωγής της συνδέονται άμεσα με τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες της χώρας. Λόγω των δυσπρόσιτων ορεινών όγκων και του θερμού και ξηρού κλίματος, δεν απομένει μεγάλη έκταση κατάλληλη για εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών και για το λόγο αυτό, οι Έλληνες στράφηκαν στην εκτροφή ανθεκτικών αιγοπροβάτων τα οποία μπορούν να εκτραφούν σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.

Αν και ήταν μια σκληρή δουλειά για τους παλαιότερους, προσφέρει στους σύγχρονους καταναλωτές μια καθημερινή απόλαυση. Αυτό οφείλεται στο ότι το τυρί φέτα αποκτά την ιδιαίτερη γεύση του μόνο όταν τα αιγοπρόβατα βόσκουν στη μοναδική χλωρίδα της Ελλάδας. Στη χώρα φυτρώνουν πάνω από 6.000 διαφορετικά είδη φυτών, το 15% των οποίων εμφανίζεται μόνο στην Ελλάδα – ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό, τι σε χώρες με μεγαλύτερη έκταση. Αυτή η βιοποικιλότητα, σε συνδυασμό με τις παραδοσιακές μεθόδους παραγωγής, είναι ένας από τους βασικούς λόγους για τους οποίους το τυρί φέτα μπορεί να παρασκευαστεί μόνο στην Ελλάδα.

Συντάχθηκε από: admin


Phone: 2410 282278
Email: info@radiopolis.gr

Λάρισα – Τ.Κ. 41336
Οδός: Βόλου 102

0%