ΠΑΣΧΑΛΙΤΣΕΣ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ...

Ο καλός ο Πασχαλίτσας από τη σούβλα φαίνεται, και αν δεν με πιστεύεις προφανώς δεν έκανες ποτέ Πάσχα σε αυλή με πολλούς πασχαλίτσες γύρω σου,να διεκδικούν το καλό άναμμα της φωτιάς που δείχνει τον μάστορα, το κάρβουνο που κρατάει και μπορείς να ψήσεις άλλα δέκα αρνιά μετά, το δέσιμο του αρνιού που θυμίζει κρατούμενο στο Γκουαντάναμο και το τύλιγμα από το απαγορευμένο κοκορέτσι που μόνο ένας γνήσιος και ορίτζιναλ πασχαλίτσας μπορεί να κάνει. Ο πασχαλίτσας ζει και στις ημέρες μας παρ' όλο που κάποιοι θέλουν να χαθεί ο θεσμός του και δεν θέλουν να αναγράφεται και στις ταυτότητες μας. Και αυτό εμείς δεν θα το αφήσουμε να συμβεί, γι' αυτό με το σημερινό αφιέρωμα σε αυτή την πατροπαράδοτη φιγούρα της Πασχαλιάς θα προσπαθήσουμε να ξυπνήσουμε συνειδήσεις και να ξεπετσιάσουμε αρνιά.
 
 
Ποιος είναι ο πασχαλίτσας
Είναι τύπος, μάλλον δημόσιος υπάλληλος ή αγρότης ή ελεύθερος επαγγελματίας, από σαράντα μέχρι λίγο πριν τεζάρει, παντρεμένος με παιδιά, λίγη έως πολύ κοιλιά (προσοχή όχι απαραίτητα χοντρός), έχει σπίτι με αυλή, αν δεν έχει αυτός θα έχει ο μπατζανάκης ή ο κουμπάρος ή ο άντρας της συννυφάδας του ή θα έχει τέλος πάντων ένα χωριό πού είναι έτσι κι αλλιώς μια τεράστια αυλή, για να μπορούν να βρίσκονται μια φορά τον χρόνο όλοι οι συγχωριανοί, να είναι μια χαρά στην αρχή, αλλά όσο περνάει η ώρα και μπεκρουλιάζουν, να αρχίζουν να θυμούνται τα παλιά και καταλήγουν να κυνηγιούνται με τις σούβλες.
 
Μεγάλη εβδομάδα
Η νηστεία του πασχαλίτσα ξεκινάει από το σπίτι γιατί έχει την γυναίκα, την μάνα, και την πεθερά, που του έχουν ζαλίσει τον έρωτα ότι, επιτέλους μια φορά κι εσύ πρέπει να αφήσεις στην άκρη τα παιδάκια και τα κοντοσούβλια και να φας ρεβίθια αλάδωτα (αμαρτία απ' το Θεό Θόδωρεεεε). Τι να κάνει κι αυτός υπομένει τον ταραμά στο σπίτι για να δώσει και το καλό παράδειγμα στα παιδιά που πρέπει να πάνε να μεταλάβουν (τα μπουμπούκια). Αλλά αυτός ξέρει ότι με τους άλλους πασχαλίτσες έχει ραντεβού στο ουζερί του Κώστα, όπου θα γίνει το έλα να δεις στα λαδερά και στα θαλασσινά, άσε που μπορεί να σκίσει και καμιά νεφραμιά στη ζούλα πίσω στην κουζίνα, γιατί ο Κώστας που έχει το ουζερί, είναι δευτεροξάδερφός του και διακινεί παράνομες νεφραμιές και ο πασχαλίτσας τον καλύπτει για να μην έχει προβλήματα με την συζυγική αστυνομία.
 
Μεγάλη Παρασκευή
Ο πασχαλίτσας φρόντισε και έκλεισε από νωρίς τραπέζι για να μην λες ότι είναι άνθρωπος της τελευταίας στιγμής επειδή τελευταία στιγμή πληρώνει ΤΕΒΕ, ΙΚΑ, δόσεις, τηλέφωνο, ΔΕΗ και ΔΕΥΑΛ (και αν τα πληρώνει). Ορίστε που τραπέζι για την μεγααααάλη έξοδο της Μεγάλης Παρασκευής μπορεί να έκλεισε και από πέρυσι, για να μην τον λες και τσαπατσούλη. Βέβαια στον Επιτάφιο δεν θα πάει αφού, πρώτον δεν του μπαίνει το περσινό κουστούμι, δεύτερο στέλνει αντιπρόσωπο την Λίτσα (η γυναίκα του πασχαλίτσα) μαζί με τα Λιτσάκια (τα μπουμπούκια) και την Λυσσάρα (την μάνα της) και τρίτον πρέπει να πάει λίγο πιο νωρίς αυτός με τους άλλους πασχαλίτσες, για να δει αν όντως το κράτησε το τραπέζι ο γιος ενός συγχωριανού του, που άνοιξε μαγαζί, αλλά είναι και λίγο ψιλομαλάκας αφού μάλλον του τα φοράει και η γυναίκα του. Άσε που πρέπει να πιει και κανένα καραφάκι για να του ανοίξει η όρεξη αφού του κόπηκαν τα πόδια του ανθρώπου με τόσα μυδοπίλαφα, γαρίδες, αστακομακαρονάδες, καλαμάρια, μύδια αχνιστά και μύδια σαγανάκι...άτιμη νηστεία με κατέστρεψες!
 
Μεγάλο Σάββατο
Αφού ξυπνήσει ο πασχαλίτσας και διαολοστείλει καμιά δεκαριά φορές το χθεσινό μαγαζί πού πήγε, γιατί έχει μια καούρα (λευτεριά στα καλαμάρια) κι έναν πονοκέφαλο (ήταν πολλά τα καραφάκια), χτυπάει μια φραπεδιά και βουρ για τον χασάπη πού είναι ο γιος από ξάδερφο αλλά είναι και λίγο αχαΐρευτος αφού μάλλον του τα φοράει και αυτουνού η γυναίκα του. Το αρνί το κλείσαμε, την σκοταριά την πήραμε, τα αντεράκια τα φορτόσαμε, άντε να πιούμε και κανένα τσίπουρο γιατί παρακουραστήκαμε. Και τον ζαλίζει στα τηλέφωνα η Λίτσα του, γιατί αυτή πρέπει να πλύνει τα αντεράκια, να κάνει την μαγειρίτσα με τη σκοταριά και εσύ πασχαλίτσα μου πρέπει να δέσεις το αρνί για να μην χορεύει ζεϊμπέκικο όπως πέρυσι και το κοκορέτσι...για να μην μοιάζει με μπουρί από σόμπα. Άσε που πρέπει να κοιμηθείς και το μεσημέρι γιατί το βράδυ πρέπει επιτέλους να πάμε 5 λεπτά πριν την Ανάσταση και όχι την ώρα που όλοι φεύγουν πηγαίνουμε εμείς, (η ανάσταση φεύγει ο πασχαλίτσας έρχεται) όπως κάθε χρόνο. Έλα όμως που ο πασχαλίτσας όταν δένει το αρνί και τυλίγει το κοκορέτσι δοκιμάζει κι ένα κρασί που του έφερε ο κουμπάρος από το εξωτικό Άνω Τσαπαρδίκι (γιατί υπάρχει και κάτω?) και του είπε ότι όσο κι αν πιεις δεν χτυπάει στο κεφάλι. Δεν του είπε όμως ότι χτυπάει κατακούτελα και θα κάνει Ανάσταση βογκώντας...Α Λίτσα ξύπνα με για την μαγειρίτσα...
 
Κυριακή του Πάσχα
Η μεγάλη μέρα έφτασε. Σηκώνεται απ' τα χαράματα (αφού κοιμάται από το απόγευμα), φωνάζει ένα "Λίτσα καφέ" και ορμάει στα κάρβουνα τα οποία πήρε από τον γιο ενός συναδέλφου, που τον κορόιδεψε και του έδωσε μικρά κάρβουνα (έτοιμη η δικαιολογία γιατί δεν είναι καλή η φωτιά), αλλά τι να κάνει το παιδί αφού μάλλον τον κερατώνει και αυτόν η γυναίκα του. Στο τσακ καταφθάνουν και οι άλλοι πασχαλίτσες συν γυναιξί αλλά χωρίς τέκνοις αφού τα τέκνοις θα έρθουν όταν βγει το αρνί (μάλλον είναι φίλοι & των προβάτων). Και τότε αρχίζει ο πασχαλοπανικός. Οι Λίτσες μέσα ετοιμάζουν μεζέδες για τους πασχαλίτσες που πίνουν τρώνε και στην αρχή ψιλοκοντράρονται για το πιο αρνί είναι ντόπιο, πιο είναι από τα Σκόπια, και γιατί η φωτιά δεν καίει οπότε ρίξε κι άλλο κάρβουνο κουμπάρε. Αυτά στη αρχή, γιατί μετά, όταν θα μπερδευτεί η μπύρα με το τσίπουρο και το κρασί, η τηγανιά με τα αυγοτζατζικοκολοκυθάκια, αρχίζουν τα ζαβαρακατρανέμια, και το εγώ λέω να το κατεβάσουμε γιατί είναι έτοιμο, εσύ λες μαλακίες γιατί τα ίδια μας έλεγες για τις εκλογές. ποιος εγώ ρε ή εσύ που έφαγες τα λεφτά της αδελφής μου..ποιάς ρε αυτής της φώκιας που τα τρώει στα ρούχα και στα κομμωτήρια...και πιάνουν την μάνα τα κλάματα που τσακώνονται τα' αδέρφια...και γίνονται μαλλιά κουβάρια, συγγενείς και αρνιά μανάρια, σε ρυθμό δημοτικό-συρτό γιατί ο πασχαλίτσας έχει ολόκληρη συλλογή από κλαριτζίδικα κάτι το οποίο σε αναγκάζει μετά την επίσκεψη στο γιατρό για το στομάχι αφού τα ντερλίκοσες όλα, πας και σε ένα ωτορινολαρυγγολόγο, γιατί το αυτί σου έπαθε κλαρινιγγίτιδα! Και άντε στην υγειά μας, να ήρθαν και τα παιδιά και πως μεγάλωσε η Τασιούλα που την έπαιζα στα γόνατα και τώρα μου βγήκαν τα μάτια έξω&ε λίγα πράματα με την κόρη μου την αθώα (που νάξερες). Και όλα αυτά ενώ οι Λίτσες είναι πάντα μέσα στην κουζίνα και φτιάχνουν μεζέδες, γιατί οι πασχαλίτσες σούρωσαν και καλύτερα να μην είναι κοντά τους και φάνε το βρίσιμο της αρκούδας στη σούβλα.
 
Και πέρασαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα
Άντε και του χρόνου και σιγά μην ξανακάνω Πάσχα στο σπίτι, θα πάω Κέρκυρα φιλενάδα να μου τα φέρνουν όλα στο κρεβάτι κι εγώ να καααάθομαι! Καλά φιλενάδα το έχουμε ξανακούσει το παραμύθι, μόνο που ο δράκος ήταν στην σούβλα και τον ψήναμε όλοι μαζί και του χρόνου και του παραχρόνου. Γιατί πότε θα ξαναβρείς αυτή τη μοναδική ευκαιρία να περάσεις τις άγιες τούτες μέρες δίπλα σε ένα αυθεντικό πασχαλίτσα. που όλοι θέλουν (και πιο πολύ οι Αμερικάνοι) να εξαφανιστεί. Εκεί..εκεί... στη σούβλα και στο αρνί... λοιπόν, γιατί σαν γνήσιος Ελληνικός λαός πρέπει να τηρούμε τις παραδόσεις και να μην αφήνουμε κανένα ξένο δάκτυλο να μας κλέβει τις πέτσες πού κρέμονται.
Καλό Πάσχα!!!
 
BLOG COMMENTS POWERED BY DISQUS